Tryb hibernacji – Toshiba Tecra S3 Instrukcja Obsługi

Strona 69

Advertising
background image

Podręcznik użytkownika

3-13

Wprowadzenie

Tryb hibernacji

W trybie hibernacji po wyłączeniu komputera zawartość pamięci jest

zapisywana na dysku twardym. Przy ponownym uruchomieniu komputera

wraca on do stanu, w którym znajdował się przed wyłączeniem. W trybie

hibernacji nie są zapisywane dane dotyczące stanu urządzeń

zewnętrznych.

Korzyści płynące z używania trybu hibernacji

Tryb hibernacji oferuje następujące korzyści:

■

Po automatycznym wyłączeniu komputera z powodu wyczerpania się

akumulatora, dane zapisywane są na dysku twardym.

■

Bezpośrednio po uruchomieniu komputer wraca do środowiska pracy

zapamiętanego przed ostatnim wyłączeniem.

■

Oszczędzana jest energia, ponieważ system jest zamykany, jeśli w

określonym czasie (ustawionym w opcji Hibernacja) do komputera nie

dochodzą żadne sygnały ani nie pracują żadne jego podzespoły.

■

Dostępna jest funkcja wyłączania zasilania za pomocą panelu

wyświetlacza.

Uruchomienie trybu hibernacji

Aby przełączyć komputer do trybu hibernacji, wykonaj następujące kroki:
1. Kliknij przycisk Start.
2. Wybierz opcję Wyłącz komputer.
3. W oknie dialogowym Wyłączanie komputera wybierz opcję Stan

hibernacji.

■

Zapisz dane. Podczas przełączania do trybu hibernacji komputer

zapisuje zawartość pamięci na dysku twardym. Jednak ze względów

bezpieczeństwa najlepiej jest zapisać dane ręcznie.

■

Dane te zostaną utracone, jeśli przed zakończeniem operacji

zapisywania użytkownik wyciągnie akumulator lub odłączy zasilacz

sieciowy. Zaczekaj, aż zgaśnie wskaźnik Dysk twardy.

■

Kiedy komputer znajduje się w trybie hibernacji, nie należy instalować

ani wyjmować modułów pamięci. Grozi to utratą danych.

Aby komputer mógł przejść w tryb hibernacji, należy włączyć funkcję

hibernacji w dwóch miejscach: na karcie Hibernate (Hibernacja) w sekcji

Power Options (Opcje zasilania) i na karcie Setup Actions (Konfiguracja

akcji) w programie TOSHIBA Power Saver.
Jeśli funkcja ta nie zostanie skonfigurowana i akumulator komputera w

trybie wstrzymania się wyładuje, komputer zostanie wyłączony, a dane

zapisane w trybie wstrzymania zostaną utracone.

Można uaktywnić hibernację również przez naciśnięcie

kombinacji klawiszy Fn + F4. Aby uzyskać szczegółowe informacje,

zobacz rozdział 5 (

Klawiatura

).

Advertising