Tryb hibernacji, Tryb hibernacji -8 – Toshiba Qosmio G10 Instrukcja Obsługi

Strona 80

Advertising
background image

Podręcznik użytkownika

3-8

Wprowadzenie

2. Upewnij się, że dysk przestał pracować, a następnie wyjmij z napędu

dysk CD/DVD lub dyskietkę, jeżeli się tam znajdują.

3. Kliknij Start, a następnie Turn Off Computer (Wyłącz komputer).

Z menu Turn Off Computer (Wyłącz komputer) wybierz opcję

Turn Off (Wyłącz).

4. Wyłącz zasilanie wszystkich urządzeń zewnętrznych.

Tryb hibernacji

W trybie hibernacji po wyłączeniu komputera zawartość pamięci jest

zapisywana na dysku twardym. Przy ponownym uruchomieniu komputera

wraca on do stanu, w którym znajdował się przed wyłączeniem. W trybie

hibernacji nie są zapisywane dane dotyczące stanu urządzeń

zewnętrznych.

Korzyści płynące z pracy w trybie hibernacji

Tryb hibernacji oferuje następujące korzyści:

■

Po automatycznym wyłączeniu komputera z powodu wyczerpania się

akumulatora dane zapisywane są na dysku twardym.

■

Bezpośrednio po uruchomieniu komputer wraca do środowiska pracy

zapamiętanego przed ostatnim wyłączeniem.

Upewnij się, że przestał się świecić wskaźnik Dysk. Wyłączenie zasilania

w trakcie pracy dysku może spowodować utratę danych lub uszkodzenie

dysku.

Nie włączaj ponownie komputera ani urządzeń zewnętrznych

bezpośrednio po ich wyłączeniu. Odczekaj chwilę, aby kondensatory

całkowicie się rozładowały.

■

Zapisz dane. Przy przechodzeniu do trybu hibernacji komputer

zapisuje zawartość pamięci na dysku twardym. Jednak ze względów

bezpieczeństwa najlepiej jest zapisać dane ręcznie.

■

Dane te zostaną utracone, jeśli przed zakończeniem operacji

zapisywania wyciągniesz akumulator lub odłączysz zasilacz sieciowy.

Poczekaj, aż wskaźnik Dysk zgaśnie.

■

Kiedy komputer znajduje się w trybie hibernacji, nie należy instalować

ani wyjmować modułów pamięci. Grozi to utratą danych.

Aby komputer mógł przejść w tryb hibernacji, należy włączyć tę funkcję

w dwóch miejscach: na karcie Hibernacja w Opcjach zasilania i na karcie

Czynności konfiguracji w programie TOSHIBA Power Saver.
W przeciwnym przypadku komputer będzie zamykał się w stanie

gotowości. W przypadku całkowitego rozładowania akumulatora dane

zapisane w pamięci RAM w stanie gotowości zostaną utracone.

Advertising