Grupy czatu, Rozmowy w grupach, Ustawienia grupy czatu – Nokia E60 Instrukcja Obsługi

Strona 40

Advertising
background image

Aby wstawić zdjęcie do wiadomości czatu, wybierz

Opcje

>

Wyślij zdjęcie

, a następnie wybierz zdjęcie, które chcesz wysłać.

Aby zapisać dane uczestnika rozmowy w kontaktach czatu, wybierz

Opcje

>

Dod. do kont. czatu

.

Aby zapisać rozmowę przy otwartym widoku rozmowy, wybierz

Opcje

>

Nagrywaj czat

. Rozmowa zostanie zapisana w postaci

pliku tekstowego, który można otworzyć i przejrzeć za pomocą aplikacji

Notatki

.

Aby automatycznie wysyłać odpowiedzi na przychodzące wiadomości, wybierz

Opcje

>

Włącz autoodpow.

. Wybór tej opcji nie

przeszkodzi w dalszym odbiorze wiadomości czatu.

Grupy czatu

W widoku

Grupy czatu

jest prezentowana lista grup czatu, które zostały zapisane lub w których obecnie bierzesz udział.

Opcja

Grupy czatu

jest dostępna pod warunkiem, że podczas otwierania aplikacji do obsługi czatu nastąpiło zalogowanie na

serwerze czatu, a sam serwer jest wyposażony w mechanizmy obsługi grup czatu.
Aby utworzyć grupę czatu, wybierz

Opcje

>

Utwórz nową grupę

.

Aby dołączyć do grupy czatu lub kontynuować rozmowę w ramach grupy, przewiń do żądanej grupy i naciśnij joystick. Wpisz

wiadomość i naciśnij klawisz połączenia. Wiadomość zostanie wysłana.
Aby dołączyć do grupy czatu o znanym identyfikatorze, której jednak nie ma na liście, wybierz

Opcje

>

Doł. do nowej grupy

.

Aby opuścić grupę czatu, wybierz

Opcje

>

Opuść grupę czatu

.

Dodatkowo można wybrać

Opcje

, a następnie wybrać jedną z następujących opcji:

•

Grupa

— Wybierz

Zapisz

, aby zapisać grupę wśród pozostałych grup czatu,

Pokaż uczestników

, aby wyświetlić aktualną listę

członków grupy lub

Ustawienia

, aby zmodyfikować ustawienia grupy. Opcja jest dostępna tylko dla osób uprawnionych do

edytowania grup.

•

Zaloguj się

— Nawiązywanie połączenia z serwerem czatu w przypadku, gdy logowanie nie zostało wykonane na etapie

otwierania aplikacji.

•

Wyloguj się

— Rozłączanie się z serwerem czatu.

•

Ustawienia

— Modyfikowanie ustawień aplikacji lub serwera czatu.

Aby usunąć grupę czatu, naciśnij klawisz usuwania.
Rozmowy w grupach
Aby włączyć się do rozmowy, zaznacz grupę.
Wybierz

Opcje

, a następnie wybierz jedną z następujących opcji:

•

Wstaw buźkę

— Wstawianie buźki do wiadomości.

•

Wyślij wiad. prywat.

— Wysyłanie prywatnej wiadomości do jednego lub kilku, ale nie do wszystkich członków grupy czatu.

•

Odpowiedz

— Wysyłanie odpowiedzi wyłącznie nadawcy otwartej wiadomości.

•

Przekaż dalej

— Przekazywanie otwartej wiadomości innemu użytkownikowi lub grupie czatu.

•

Wyślij zaproszenie

— Zapraszanie użytkownika usługi czatu do grupy.

•

Opuść grupę czatu

— Opuszczanie grupy czatu.

•

Grupa

— Wybierz

Zapisz

, aby zapisać grupę wśród pozostałych grup czatu,

Pokaż uczestników

, aby wyświetlić aktualną listę

członków grupy lub

Ustawienia

, aby zmodyfikować ustawienia grupy. Opcja jest dostępna tylko dla osób uprawnionych do

edytowania grup.

•

Nagrywaj czat

— Zapisywanie kopii rozmowy prowadzonej w grupie.

Aby wysłać wiadomość, wpisz jej treść i naciśnij klawisz połączenia.
Ustawienia grupy czatu
Wybierz

Grupy czatu

>

Opcje

>

Grupa

>

Ustawienia

.

Ustawienia grupy czatu mogą zmieniać wyłącznie osoby do tego uprawnione.
Wybierz spośród następujących ustawień:
•

Nazwa grupy:

— Wpisz nazwę grupy czatu.

•

ID grupy

— Identyfikator (nazwa) grupy jest tworzony automatycznie i nie można go dodawać ani zmieniać.

•

Temat czatu w grupie

— Wpisz temat rozmowy w grupie.

•

Powitanie

— Wpisz krótki tekst powitania użytkowników usługi czatu dołączających do grupy.

•

Liczebność grupy

— Wpisz maksymalną dopuszczalną liczbę użytkowników w grupie.

•

Pozwól wyszukiwać

— Określ, czy podczas wyszukiwania grup użytkownicy mają widzieć wpis tej grupy.

•

Prawo do edycji

— Aby nadać innym członkom grupy prawa edycji jej ustawień, wybierz

Wybrani

>

Opcje

>

Dodaj edytora

.

Użytkownicy z uprawnieniami edycji mogą zmieniać ustawienia grupy, jak również zapraszać innych użytkowników do

uczestnictwa w grupie oraz odmawiać im tego dostępu.

•

Członkowie grupy

— Aby zamknąć grupę i zezwolić na przynależność tylko wybranym użytkownikom, wybierz

Tylko osoby

wybrane

>

Opcje

>

Dodaj członka

.

W i a d o m o ś c i

Copyright © 2006 Nokia. All Rights Reserved.

40

Advertising